Kisgépek szervóhajtása: Lexium 05

A Schneider Electric portfóliójából mindezidáig hiányzott a kifejezetten a mozgásvezérlési feladatokra kínált termékcsalád. Ez nagyrészt annak tudható be, hogy viszonylag hosszú ideig a mozgásvezérlési feladatokban domináns szerep jutott a pneumatikus és hidraulikus szervohajtásoknak.

Az utóbbi években azonban egy csendes forradalom keretében, egyre inkább teret nyer magának a villamos szervohajtás. A gépgyártók felismerik és alkalmazzák az egyre magasabb műszaki paraméterekkel rendelkező készülékeket. A folyamatot nagymértékben erősíti, hogy ezzel párhuzamosan a beruházási, üzemeltetetési és karbantartási költségek optimalizálhatók.

A Telemecanique márkájú hajtások a magyar piacon is jól csengő Altivar frekvenciaváltó és az Altistart lágyindító-lágyleállító sorozatokat foglalta magában, amely most a Lexium 05 szervohajtássalbővül. A hardver tehát egy nagy tudással és tapasztalattal rendelkező csapat munkája, melyben a vezérlés mozgásvezérlés speciális kívánalmainak felel meg.
Négy működési mód között választhatunk: pont-pont pozicionálás, nyomaték- vagy sebességvezérlés, követő mód (villamos tengely funkció), és manuális vezérlés.
A teljesítményhatár 230 V-os egyfázisú változat esetében 750 W-2,5 kW, míg a 400 V-os háromfázisú változat esetében ez 1,4 kW-6 kW.  Az európai piacon nincs különösebb jelentősége, de létezik 115 V-os egyfázisú és 230 V-os háromfázisú változat is. Érdemes megjegyezni, hogy a legfontosabb, az áramhurok mintavételezési ideje mindössze 62, 5 ms.

Azt tapasztaljuk, hogy a gépes alkalmazások területén a CANopen kommunikációs protokoll egyre népszerűbb, így nem meglepő, hogy a Lexium 05 hajtás alapkészüléke tartalmaz CANopen csatolót. A nyitottság érdekében létezik Profibus DP csatolójú változat is, és mindkét változat tartalmaz egy másodlagos Modbus csatolót is. A készülék kommunikációs  hálózatba való illesztése pofonegyszerű, mivel a konfigurációs fájlok rendelkezésre állnak.  A hajtás része egy fékellenállás, amely az alkalmazások legnagyobb részében megfelelő, ám opcionálisan választható ettől eltérő fékellenállás is (ilyen esetben nem feledkezhetünk meg a beépített ellenállás kiiktatásáról). Függőleges mozgásvezérlésre is alkalmas változatokban a rögzítőfék is alaptartozék, mely feszültségkimaradás esetén rögzíti a motor tengelyét mindaddig, míg a tápfeszültség visszatér. A rögzítőfék felügyeletét külön vezérlő, nevezetesen a HBC (holding brake controller) végzi.
 

Ahogyan az elvárható, a Lexium 05 rendelkezik a nagy nemzetközi szabványoknak való megfelelőségekkel. Szűkebb értelemben az európai szabványoknak úgy is, hogy az alapkészülék rendelkezik "A" osztályú RFI szűrővel, de szükség esetén ez lecserélhető a szigorúbb követelményeknek is megfelelő "B" osztályú RFI szűrőre. Előfordulhat olyan eset, amikor a gépgyártó olyan "egzotikus" országba exportál, ahol a helyi viszonyok alapján a hálózat szigetelt csillagpontú. Ilyen esetben az RFI szűrőt kötelezően ki kell iktatni.

A motor véletlen indítását megakadályozó "Power Removal" biztonsági funkció az EN 951-4-1 szabvány 3-as kategóriájának felel meg, így a gépre extra költségek nélkül, könnyen megszerezhető a biztonságtechnikai minősítés.

A BSH szervomotorok az új tekercselési technológiának köszönhetően igen kis tehetetlenséggel rendelkeznek. A 230 V-os egyfázisú változat esetében a névleges nyomaték 0,5 Nm-7,8 Nm (a csúcsnyomaték 1,4 Nm-19,7 Nm), míg a 400V-os háromfázisú változat esetében a névleges nyomaték 0,9 Nm-36 Nm (a csúcsnyomaték 2,7 Nm-82 Nm).

Névleges fordulatszámukat tekintve a motorok alacsony, közepes és nagy sebességű változatokban készülnek. A motorban egy egyfordulatú vagy többfordulatú SinCosŽ Hiperface enkóder szolgáltatja a visszacsatolást. A többfordulatú enkóder használata biztosítja a pozíció megtartását feszültség-kimaradás esetén is, így újraindításkor nem kell referencia-pont kereséssel kezdeni a technológiai műveletsort. A pozícióértéken túl az enkóder a motor paramétereit is automatikusan átadja a hajtásnak, így a beüzemelés nagymértékben leegyszerűsödik és az esetleges nem megfelelő párosításból eredő hibák teljes mértékben kiküszöbölhetők.

A hajtás-motor párosról elmondható, hogy rendkívül kompakt és dinamikus párost alkotnak.
A fizikai elhelyezés szempontjából nagyfokú rugalmasságot jelent az a tény, hogy az előre gyártott enkóder és motorkábel hossza 3 m-től 20 m-ig terjedhet, valamint a hajtáson megtalálható kijelző elégtelensége esetén távoli terminállal bővíthető, mely kiegészítő készlettel IP65-ös védettségűvé tehető és a hajtástól akár 10 m-re is kihelyezhető.

A sebességtartomány jelentősen bővíthető a kínálatunkban megtalálható Neugart, kenést nem igénylő, éllettartam garanciát nyújtó hajtóművekkel. Az áttétel arány 12 lépcsőben a 3:1 és 40:1 arányok között választható meg.
Azok számára, akik ismerik hajtásainkat, nem újdonság a PowerSuite szoftver. Talán annyiban mégis, hogy a legújabb v2.3 verzió, már a Lexium 05-öt is támogatja. Felhasználóbarát felületén keresztül gyerekjáték a beüzemelés de kényelmesen tudunk paramétereket beállítani és módosítani, de az archiválási és dokumentálási lehetőség is fontos szempontként jöhet számításba. Bármilyen módosítás következményét könnyen le tudjuk követni, hiszen a szoftver a legfrissebb csúcshajtásainknál megszokott módon, tartalmazza az oszcilloszkóp funkciót: egyszerre maximum négy villamos és/vagy mechanikus paraméter időfüggvényét tudjuk megjeleníteni.

Véleményünk szerint ennek leginkább a konkrét alkalmazás PID tagok hangolásánál van kiemelt szerepe. A hajtás rendelkezik önhangolási funkcióval, ami az esetek többségében jó eredménnyel kecsegtet, de természetesen minden esetben lehetőségünk van az utólagos, manuális finomhangolásra. A PowerSuite-ban egy adott alkalmazásban felmerülő összes hajtást és TeSys U motorindítót/motorvezérlőt csokorba lehet gyűjteni, amelyet a későbbiekben egy egységes projektként kezelünk.

A Schneider Electric villamos területen generalista, és ez sok szempontból előnyt jelent. A Lexium 05 jól illeszthető egy tudatosan felépített rendszerbe, melyben a részegységek garantáltan együttműködnek, nem fordulhatnak elő kompatibilitási problémák. Rendszergaranciát ajánlhatunk olyan alkalmazásokra, melyben a Lexium 05 vezérlése Twido, Micro vagy Quantum PLC-n, de akár az ATV71-be épített "Control Inside" vezérlőkártyán keresztül történik, valamint a távoli felügyelet a Magelis terminálcsalád valamelyik tagján keresztül valósul meg.

Mindent összevetve a Lexium 05 ideális választás kisgépes alkalmazások mozgásvezérlési feladatainak ellátásában. Amennyiben többet szeretne megtudni új termékcsaládunkról, keressen fel bennünket személyesen.
További információ: www.schneider-electric.hu honlapon

Cím:
H-9027 Győr, Reptéri u. 3.
Telefon:
+36/96 518 - 157
+36/96 316 - 212
Fax:
+36/96 518 - 158
E-mail:
info@reduktor.hu